Са редовне годишње Скупштине УСПС

Поштоване колеге и колегинице,

УСПС већ четири године се залаже и бори да закон о привременом уређењу начина исплате пензија буде укинут, да се мора вратити усклађивање пензија са трошковима живота,те да је нужно променити структура управног одбора ПИО фонда односно да се мора зауставити распродаја имовине ПИО фонда.

 

То би били апсолутни предуслови након којих се може отворити расправа о реформи пензионог система и растерећењу ПИО фонда у који неком чудном правно –економском логиком натрпано све и свашта.

Напомињем да се не заборави, да пре него што смо упутили иницијативу уставном суду, позвали смо на консултације Савез пензионера србије, савез војних пензионера, обавестили министра за рад борачка и социјална питања, председнике посланичких група у Скупштини Србије, председницу скупштине Србије, председника Владе РС, омбудсмана РС, председника Србије и све то писмено, упозоравајући да је таква дискриминаторска иницијатива, противуставна и противзаконита и да ће довести до урушавања пензионог система.

Због крајње аутистичног понашања актуелне власти и народне скупштине (част изузецима), утире се пут неслободи медија, ставља под контролу правосуђе, институције штите само власт са коалиционим партнерима, где је правда резервисана само за политички подобне истовремено држећи раднике и пензионере на ивици егзистенције, да би се њима лакше управљало.

Зауставни“ и строго контролисани судови (част појединцима) се не баве својим послом. Уставни суд не решава наше иницијативе из 2015.год, а уредно доноси одлуке и решења из 2016. и 2017.године што се може видети на сајту Уставног суда Србије.

Због контролисаних медија, који су под партијском контролом, прави се систем, који је спор, корумпиран па и криминализован у коме се постепено уништава правна држава, гази по људским правима и слободи медија.

Србија је и даље сиромашна, немоћна и неинтегрисана у демократски свет и ако смо заиста лидери на балкану. Онда је то због тога, што скоро сви око нас имају веће плате и пензије, већи БДП и веће инвестиције за које не морају да плаћају онолико колико плаћа србија.

О нашим протестима, мало ко је писао, а они који су то и радили умањивали су број изашлих пензионера, анализирајући број изашлих и не помињући шта се на протестима казало.

Ми од наших захтева, као и до сада, нећемо одустати, инсистирајући да се у наредном периоду направи имовинска карта грађана, из чега би проистекла праведнија пореска политика и наравно социјална карта путем које би се водила исправна и истинита социјална политика.

Не мање битан је и Закон о пореклу имовине.

Мора се прекинути са политиком ниских зарада од којих се не може преживљавати због чега се не пуне ни пензиони ни здравствени фондови.

Зашто страним инвеститорима дозвољавамо да не уплаћују порезе и доприносе држави? Ко има користи од тога? Сигурно не минимално плаћени радници који са тим зарадама не могу да исхране своју породицу.

Колегинице и колеге,

остајемо и даље на путу усвојеног дугорочног програма наше организације пратећи догађаје у МОР-у и Европској федерацији пензионера и старијих лица. заузимаћемо ставове и предузимати акције које ће бити у интересу наших чланова и не само њих.

Створили су се услови за синергију свих пензионера да у јединственој акцији остваре све напред поменуте захтеве.

Морамо се захвалити нашем Фискалном савету , односно ММФ који су нам на транспарентан начин питање правде и моралности у овом тренутку ставили у први план. упозоравајући на финансијску бомбу у колико се хитно не предузму непходне мере, у вези са отетим пензијама.

Замолићемо званичнике да коначно разлуче и направе разлику између економских и социјалних закона и категоријама како би се лакше и сврсисходније решавали нагомилани проблеми у друштву.

О бањама имовини осигураника и корисника као и огромном стамбеном и пословном простору, капиталним објектима и здравственим установама и свему што је у поседу ПИО фонда, говориће наше колеге које су апсолутно у тој проблематици.

Завршићу са једном констатацијом, изреченом на трибини одржаној 14. 5. 2018. год. уколико не функционише ПИО фонд држава неће бити уређена.

Пуно вам хвала на стрпљењу идосадашњој а надам се и будућој активности.

 

Ж И В Е Л И !!!

Михајло Миша Радовић

председник УСПС