КАКО СМО ПОНИШТИЛИ ЗАКОН О ПРИВРЕМЕНОМ УРЕЂИВАЊУ НАЧИНА ИСПЛАТЕ ПЕНЗИЈА

 

Применом новог закона о ПИО - пензије су правно изједначене са социјалном помоћи. Практично везане за буџет и влада одлучује све о њима. Пензионери немају никакво право да се жале било коме.

Ни једним актом у Скупштини, не помиње се враћање одузетих делова пензија у протекле четири године.

 

2014. Октобар - упутили  смо дописе: председнику Николићу да не потпише тај скандалозан закон. Председници Народне Скупштине, посланицима, Влади, Министарству за рад и свим институцијама, да не примене тај закон.

2014. - Наш Синдикат примљен у FERPA-у (Европска федерација пензионера и старих лица) у статусу посматрача.

2014. - У новембру исплаћене су прве умањене пензије у Србији.

2014. Децембар - поднели смо Уставном суду Прву Иницијативу за оцену уставности Закона о  привременом уређењу начина исплате пензија.

 

2015. У пролеће организујемо протесте пред Скупштином, Уставним судом и Владом.

2015. Септембар - Уставни суд одбацује наш захтев.

2015. У јесен -  Наша организација постаје пуноправни члан FERPA-е. Организујемо протесте против смањења пензија.

2015. Протести се настављају, као и захтеви према институцијама у Србији. Ургенције Уставном суду и друго.

 

2016. - У фебруару предајемо другу Иницијативу Уставном суду за оцену уставности спорног закона; почињу први захтеви ПИО Фонду за издавање нових решења, на основу којих су пензије умањене. Протести се настављају. Организујемо више Округлих столова на тему дискриминације, Закона о ПИО, преузимања ПИО од стране државе. Држимо трибине по општинама и градовима. Организација се шири на све београдске општине и оснивају се организације по градовима Србије.

 

2017. Уставни суд ћути, и својим ћутањем спречава наш пут у Стразбур. Синдикат пензионера и Синдикат војних пензионера покрећу више од 100.000 грађана Србије, да почну да штите своја стечена права. Масовно се подносе захтеви ПИО Фонду, Уставном суду, Захтеви за исплату неисплаћених делова пензија; Тужбе Управном суду итд.

2017. FERPA ставља на свој сајт проблеме које имају пензионери у Србији. Карла Кантоне, генерална секретарка FERPA-е шаље једно, а затим и друго писмо премијерки Брнабић, са захтевом да се заустави дискриминаторска политика према пензионерима. - Са сајта FERPA-е информација о третману пензионера у Србији почиње да кружи Европом - На састанку Савета Европе, словеначки посланици постављају непријатна питања премијерки Брнабић, везана за статус пензионера у Србији. - FERPA прослеђује информацију Међународном монетарном фонду. - Први разговори представника ММФ и Владе Србије, одржани у јесен 2017. на ту тему, бивају сакривени од домаће јавности. - Следећи разговори ММФ - Влада Србије у децембру 2017. бивају проваљени од храбрих новинара и објављени у домаћим листовима. - ММФ одбија сваку сарадњу са Србијом, док се не престане са дискриминацијом пензионера.

 

             2018. - Јавност је упозната о разговорима ММФ и Владе Србије. После дугог мучења, одлагања, обмана, коначно у септембру се доноси закон о поништењу скандалозног закона којим су умањене пензије.

            10. новембра 2018. - прва исплата неумањених пензија.

 

ТО ЈЕ САМО ДЕО АКТИВНОСТИ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНЕРА НА ЗАШТИТИ ПРАВА НАЈСТАРИЈИХ ГРАЂАНА! И ТУ НИЈЕ КРАЈ...

Применом новог закона о ПИО - пензије су правно изједначене са социјалном помоћи. Практично везане за буџет и влада одлучује све о њима. Пензионери немају никакво право да се жале било коме.

Ни једним актом у Скупштини, не помиње се враћање одузетих делова пензија у протекле четири године.

НАША БОРБА НИЈЕ ЗАВРШЕНА! - ИДЕМО ДАЉЕ!

 

*

**

НАЧИН ВОЂЕЊА ПАРНИЧНОГ ПОСТУПКА

Парнични поступак, тужба пред редовним судом, за повраћај неисплаћених делова пензија у протекле четири године (три године, због застаревања) води се појединачно. Не постоји могућност спровођења колективне тужбе.

Адвокати, чланови адвокатског тима Синдиката пензионера, воде поступак до краја, док га не добију у корист клијента. Кад се изврши наплата од ПИО Фонда, адвокату припада 10 посто од укупне суме коју исплати ПИО Фонд. Уколико не добију спор, не исплаћујете им ништа.

У току вођења поступка, клијент има обавезу да суду плати СУДСКУ ТАКСУ. То је такса коју судија одреди, по добијању тужбе од адвоката, као услов да се започне вођење судског поступка.

Висина таксе зависи од висине материјалног потраживања и креће се од 3.500 до 50.000 динара.

Пример: за 50.000 такса = 3.900: 100.000 = 5.900: 150.000 = 12.800: 200.000 = 13.800: 250.000 = 14.800: 300.000 = 15.800: 350.000 = 16.800: 400.000 = 17.800: 450.000 = 18.800: 500.000 = 19.800: 550.000 = 34.000...

Клијент такође плаћа ТАКСУ НА ПРЕСУДУ, која износи исто колико и такса за тужбу.

Потребна документа за вођење поступка: 2 фотокопије решења о пензији, 2 чека од пензије у једном месецу, личну карту - фотокопију обе стране ако је без чипа или очитану ако је са чипом.

Код нас предајете документа, попуните приступницу, уплатите чланарину и сачекајте да вас назове адвокат коме ће бити дато да води ваш поступак.

Извршни одбор УСПС