УСПС ПОДРЖАВА ПРОТЕСТЕ

Удружење Синдиката пензионера Србије пружа пуну подршку мирним и ненасилним грађанским протестима јер је на њима истакнут и захтев да се покраденим пензионерима врати сваки динар од њихових пензија. Такође, овај Синдикат је сагласан и са осталим захтевима који се односе на поништавање лажних диплома, медијске слободе, фер и поштене изборе...

 

Србија је земља свих њених грађана, и свако има право да каже оно шта мисли. Очекујемо да ће актуелна власт, уместо инаћења и пркошења, разумно и без мржње размотрити све захтеве наших грађана незадовољних стањем у друштву. У противном, оних који мисле својом главом, посебно младих који ће ускоро стати на чело колоне - биће све више, јер ће се маса пристојних, незадовољних и охрабрених људи који протестују против диктатуре, физичког, политичког и сваког другог насиља све више повећавати, као и број захтева које власт мора испунити.

 

У скоро све сегменте система од месних заједница и општина па навише, ушли су, као припадници највеће партије, људи сумњивих биографија, неки и са полицијским досијеима, људи којима је дата јединствена прилика да буду важна снага у друштву, снага која се подсмева докторима, професорима, инжењерима, наставницима, експлоатисаним радницима и сељацима, студентима и опљачканим пензионерима. На скоро свим те-ве каналима у Србији може се чути и видети само један човек који одлучује о свему. Он је ту да нам отме део пензија које су наша имовина, да од ПИО фонда одузме и прода бање, да ускрати усклађивање пензија... Он се сам пита и сам одговара. А за оно што је лоше - годинама слушамо како су за све криви неки други. Медијима, као главним саучесницима владајуће олигархије, пуна су уста успеха, а народу је све горе. Грађанима је ускраћена истина о свим важнијим питањима.        

 

Легитимно је право грађана да на улицама траже слободу и правду посебно онда када од урушених институција на могу да их добију. Уставни суд прави се луд и више од четири године не одговара на једноставно питање: да ли је Закон о отимању дела пензија у складу са Уставом или није. Пензионерима није враћено оно што им је четири године сваког месеца одузимано. За време трајања тог срамног закона ми смо десетак пута излазили на уличне протесте и шетње, али је већина медија о томе ћутала или евентуално вишеструко умањивала број протестаната, док су телевизије приказивале празан простор на Тргу Николе Пашића, снимљен пре или после почетка протеста. Влада Србије се такође прави луда, чека да помремо не дајући никаква објашњења када ће и како вратити пензионерима отете паре.

 

И као што пише у Декларацији о људским правима: "Када се крше права грађана и када неправда постане закон, побуна је за народ и сваки део народа најсветије право и дужност".

 

Иако смо стари и при крају животног века, искрено верујемо да наше друштво може бити боље и праведније. Дужност нам је да подржимо све оне који се буне против физичког и вербалног насиља, против корупције и криминала, намештених тендера, против све очигледнијег лоповлука, против лоше социјалне политике, против медијског мрака... Дужност нам је да се побунимо, не само због нас, већ и због младих који немају и не виде никакву перспективу у својој земљи. Због оних који су незапослени, али и због оних који раде, а од срамотно ниских зарада не могу да прехране породицу...

 

Зато позивамо све чланове Синдиката пензионера да се, ако су у могућности, придруже овим грађанским протестима.

 

 

 

УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ