СА ПОРТАЛА PENZIN

НОВО ПОКРЕТАЊЕ ПОСТУПКА ЗА ОЦЕНУ УСТАВНОСТИ ЗАКОНА О УМАЊЕЊУ ПЕНЗИЈА

 објављено: 28.02.2019.

Удружење синдиката пензионера Србије (УСПС) упознало је јавност са новим покретањем “старе”, друге, иницијативе за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија. Ову иницијативу сада је прихватио и 31 посланик Народне скупштине Србије чиме је овог пута, Уставни суд обавезан да о њој расправља. Дат им је као рок 15. април 2019. године.

Поводом ове иницијативе, УСПС је организовао конференцију за медије на којој су говорили Михајло Миша Радовић, председник УСПС-а, и Владимир Ђурић, посланик у Народној скупштини Републике Србије

О Иницијативи за оцену уставностиакона о привременом уређивању начина исплате пензија

Михајло Радовић, председник Удружења синдиката пензионера Србије (УСПС) исказао је задовољство што је ово удружење добило подршку појединих посланика Народне скупштине Србије и то, што је УСПС-у посебно задовољство, и неких младих посланика. Они ће заједно покушати да прену Уставни суд из летаргије.

Од свог оснивања, УСПС се труди да ради по закону, а у којој мери Уставни суд ради поштујући законе, јасно је видљиво. Уставни суд тачно три године ћути не желећи да решава другу Иницијативу Удружења синдиката пензионера Србије која је запримљена 23.2.2016. године под бројем 351/15, зато што би недвосмислено морао да каже да је Закон противуставан.

 

Однос Владе Србије према пензионерима

 

УСПС се и даље не разуме са Владом Србије. Са Владом долази до размимоилажења баш зато што их не примећују и зато што их не занима шта мисле људи у пензији, као ни запослени који издвајају доприносе за Фонд ПИО.

УСПС јесте каменчић у њиховој ципели и наставиће да их “жуља” све док не схвате да морају да обрате пажњу на пензионере.

Михајло Радовић је подсетио да је садашња власт Фонд ПИО убацила у буџет. Према Фонду се понашају као према својој установи, а зна се, каже Радовић, ко је основао Фонд ПИО.

Нови Закон о изменама и допунама закона о ПИО легализује све поступке накарадног претходног закона. Ушли смо у потпуно безакоње, сматра Радовић. Овоме доприносе сви министри у Влади Србије, посебно министар рада.

Потпуно је јасно, рекао је Радовић, да је Влада Србије радила неуставан посао са предумишљајем не планирајући да отете паре врати пензионерима. Они пензионере доживљавају као баласт њиховим “врло успешним реформама”.

Да није било овог предумишљаја, да није на овај начин ово урађено, питање је да ли би се пензионери Србије у овој мери бунили.

 

Пензије – имовина пензионера које се они неће одрећи

 

Удружење синдиката пензионера Србије по ко зна који пут уназад четири године указује на неуставност и незаконитост Закона о привременом уређивању начина исплате пензија због којег је сваки пензионер који је имао пензију већу од 25.000 динара претрпео материјалну штету у висини од 2.000 до 7.000 евра, без камате.

Већина сматра да пензионери који примају мање од 25 хиљада динара нису оштећени. Михајло Радовић подсећа да су сви трошкови живота последњих година повећани и до 30 одсто.

Проф. Зоран Ивошевић, потпредседник УСПС-а, подсетио је на конференцији да су пензионери са примањима мањим од 25 хиљада динара оштећени и тиме што пензије током четири године нису усклађиване како је Законом о ПИО предвиђено.

Хоће ли се пензионери одрећи свог новца, хоће ли поклонити своју имовину властодршцима? Њихов одговор је, јасан је и изричит Радовић: Не!

Реч је о имовини пензионера. Пензије су стечено имовинско право заштићено Уставом Републике Србије и системским законима ове земље. Право својине у свакој држави мора бити заштићено не само формално него и фактички, у смислу да ће свако ко буде завукао руку у туђи џеп морати да одговара.

Право својине је неприкосновено право и нико тим правом не може располагати сем власника. Ако то учини, мора бити исплаћена правична накнада по закону. Право својине се поштује у свакој нормалној држави, закључио је Радовић.

 

Незаконитост рада Фонда ПИО

 

Михајло Радовић се осврнуо и на незаконитост рада Фонда ПИО. Фонд ПИО је свесно избегавао да пензионерима, по службеној дужности и како то закон прописује, изда решење о умањењу пензија, лишавајући их на тај начин права на жалбу, односно права на делотворан правни лек који је Уставом загарантован. Фонд ПИО је овако поступао иако је у више наврата био упозораван од релевантних институција.

Многи пензионери нису могли бити ни сигурни да ли су им правилно “скинули” део пензије.

Радовић је подсетио и да се имовина Фонда ПИО распродаје у бесцење. Вредност Куршумлијске бање је, примера ради, процењена на 2,5 милиона евра, док се истовремено само за уређење једног спрата Дирекције Фонда ПИО издваја 1,5 милиона евра. Удружење синдиката пензионера Србије ће кривично гонити све који учествују у раскрмчавању имовине Фонда.

 

Незапамћен притисак извршне на судску власт

 

Нечувен је притисак извршне на судску власт, каже Радовић. Подсетио је на изјаву председника државе на конференцији за новинаре поводом доношења одлуке суда у Бачкој Паланци: “Могао бих о томе много да вам причам, али ћу још да ћутим. Чекам да се нешто заврши, а онда ћете да се изненадите ко, како и зашто је донео такву пресуду”.

Председник Удружења синдиката пензионера Србије позвао је председника Александра Вучића да испуни обећање и да доврши мисао, да напокон сазнамо шта се то иза брда ваља.

Радовић је подсетио и да је министар за рад Зоран Ђорђевић одговарао пензионере да се не жале судовима, да ће их много коштати судски поступци и жалбе, и вршио притисак на судије да случајно не донесу пресуде у корист пензионера.

Овакво мешање министара владе Републике Србије и председника Србије у рад судова је недопустиво. Реплицирајући на изјаве председника Србије и министра у Влади, Владимир Гајић, председник Адвокатске коморе Београда и Миодраг Мајић, судија Апелационог суда рекли су да су ово до сада незапамћени и потпуно огољени притисци извршне власти на независно судство.

 

Уставни суд уводи развлашће правни и економски систем земље

 

УСПС оцењује да је Уставни суд својим нечињењем, нерадом и опструкцијом, унео незаконитост и урушавање правног, а онда и економског система земље. Михајло Радовић сматра да су се судије Уставног суда одважиле да у “име народа” уводе развлашће у правном и економском систему. Све судије које нису судиле по закону државе Србије, УСПС ће пријавити Високом савету судства.

Радовић подсећа да је нереизабраним судијама, зато што нису добили правоснажна решења, судским одлукама надокнађена неисплаћена вишегодишња штета са каматом. Дакле, 1.200 судија је добило исплату четворогодишњег личног дохотка плус камату управо зато што им нису достављена појединачна решења са правом на жалбу. Пензионери као обесправљени грађани другог реда представљају жртве судија које на овакав начин враћају дуг.

Овакве судије, сматра Радовић, не треба лустрирати јер оне су себе саме лустрирале оваквим поступцима.

 

УСПС неће одустати од борбе

 

Сигурно је да ово удружење неће одустати од борбе, каже Радовић. Зато УСПС 27.2.2019. године предаје захтев да се реши њихова Иницијатива приваћена од довољног броја посланика Народне скупштине Србије.

Михајло Радовић је нагласио да ће Удружење синдиката пензионера Србије ићи до Стразбура. Питање флагрантног кршења Уставом загарантованих права пензионера на мирно уживање имовине, кршења права на делотворни правни лек као и нечувене дискриминације, решаваће, према речима Радовића, врло брзо, суд у Стразбуру у складу са Европском конвенцијом о људским правима.

Михајло Радовић је закључио да је на делу максимална опструкција, да у Србији нема ни “д” од демократије. У питању је чиста порнографија. Радовић је завршио своје обраћање на конференцији тиме што је подсетио да су пензионери већином старији људи и да се сећају, иако их не идеализују, и оних времена када су се поштовали законски прописи и када се поштовао Човек, пре свега.

 

Подршка народних посланика Иницијативи за оцену уставности

 

Владимир Ђурић, народни посланик у Народној скупштини, објаснио је да је разлог подршке Иницијативи за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија тај што не желе да се и даље руши владавина права и да се продубљују социјалне разлике.

 

Враћање пензија са каматом фискално могуће

 

У Литванији су, рекао је посланик Ђурић, током три године биле умањиване пензије због економске кризе. Међутим, како је Литванија чланица Европске уније и држава у којој постоји владавина права, све пензије су враћене са каматом у року од две-три године.

Странка модерне Србије, чији је Ђурић члан, сматра да би умањење које су претрпели пензионери Србије требало да се окамати, да се онда тај износ на дан ступања новог закона прогласи јавним дугом и да се на име тог јавног дуга емитују државне обвезнице. Током пет година, будући да се ради о великом износу, овај новац би био враћан кроз 10 шестомесечних рата.

Ово је фискално могуће, сматра Владимир Ђурић. Реч је о неких 20 милијарди годишње, према њиховим прорачунима.

Подсећа да расправе о буџету у народној скупштини није било због перформанси владајуће странке, те да је јавност Србије остала ускраћена за нека веома важна сазнања. Посланик Ђурић је навео неколико примера расипања новца из буџета, говорио и о дуплираним буџетским ставкама, те закључио да фискални простор за социјалну правду постоји.

 

Лош менаџмент бања ангажовала је држава

 

Упитан у вези са бањама као имовини Фонда ПИО чија је продаја планирана, посланик Владимир Ђурић је рекао да је у питању јавна имовина која се, као и свака друга код нас, јефтино продаје, а скупо купује. Подсетио је на пример Коперникуса.

Ово је, сматра Ђурић, системски проблем. Странка модерне Србије јесте за приватно предузетништво. Међутим, бање су у лошем стању због лошег менаџмента, а тај менаџмент је ангажовала држава те је она и одговорна за девастирање бања.

Јавни интерес треба да нам буде на првом месту, а грађани треба да схвате да су они власници јавних финансија закључио је народни посланик Ђурић.