ПОБЕДА ГРЧКИХ ПЕНЗИОНЕРА

Пензионери у Грчкој добили судску битку против смањења пензија

3/3Државни савет вховни управни суд Грчке пресудио је у корист пензионера који су колективном тужбом захтевали и добили надокнаду новца који им је узиман од 2010. до 2018. године током финансијске кризе у оквиру принудних мера штедње које су била један од услова да Грчка добије међународну помоћ.

 

Тај случај је пажљиво праћен у Грчкој која се рве и с растућом економском штетом због пандемије, али се очекује да ће се та земља вратити у дубоку рецесију после десетогодишњег напора да се опорави од финансијске кризе која је дубоко разорила и привреду и друштво.

Врховни управни суд је данас пресудио да је смањење пензија 2015-2016. године уведено без одговарајуће законодавне процедуре и да држава пензионерима мора да врати новац.

Иако је суд пресудио само у корист пензионера чија су му удружења поднела колективну тужбу, та пресуда отвара пут за низ таквих захтева становништва што би имало знатно веће фискалне последице по ионако проблематичне јавне финансије Грчке.

Пензије у Грчкој, као и манога друга примања становништва, смањивале су узастопне владе током примене обавезујућег медјународног пакета помоћи Европске уније и ММФ-а од 2010. до 2018. године

ИЗВОР БЕТА