ЈУБИЛЕЈ - ИНФОРМАТОР НАПУНИО ПЕТ ГОДИНА

РЕЧ УРЕДНИКА

Поштовани чланови, симпатизери, пријатељи!

14. септембра 2015. године, објавили смо први број нашег Електронског Информатора. Прошло је пет година од тада. Разлози објављивања, циљеви и задаци нису се променили, ни мало.

 

За протеклих пет година, трудили смо се да вас информишемо о свему што је важно да пензионери и старије особе знају. Наравно, тога је било пуно, а наше техничке могућности су мале, али се надам да смо бар у нечему успели.

 

Успели смо да и на овај начин покажемо да нисмо отписани, да нам електронска комуникација није недоступна и страна, и да можемо и на овај начин да комуницирамо, да вам преносимо информације, а ви нама ваша мишљења, препоруке, похвале и критике.

Ми данас нисмо у ситуацији у којој смо били пре пет година, али стање није значајно боље. Баук дискриминације и нељудског односа према старима и даље кружи Србијом.

Томе је наравно допринео и живот у пандемији. Како народ каже - где је танко - ту се кида!

Кад нам године и нарушено здравље не дозвољавају да се масовно организујемо и јасно искажемо свој став, увек постоји могућност за злоупотребу, нарушавање права и угледа, као што се догодило у време живота у пандемији.

Задаци и циљеви које смо поставили пре пет година, у време када смо покренули наш Електронски Информатор, стоје и данас.

И данас се власт односи бахато према пензионерима. Пензионери не могу да остваре своја права на Уставном суду, зато што Уставни суд блокира сваку иницијативу којом би се доказало да су пензионери противуставно пљачкани од 2014. до 2018. године.

Држава је дужна пензионерима, само главницу дуга, 800.000.000 евра, без припадајуће камате.

За све у Србији и ван ње има довољно новца, само нема за спасиоце Србије. Нема за најстарије који су жртвовани за економску стабилност државе.

Колико је десетина хиљада пензионера у те четири године потпало под удар извршитеља, који су пленили имовину онима који због смањења пензија нису имали довољно новца да подмире све трошкове. Колико је људи умрло у грчу, зато што су на неуставан и нељудски начин одлуком Владе отерани у беду и сиромаштво. Колико је унучади остало гладно, јер баке и деке нису имали могућности да им помогну, у ситуацији кад им родитељи нису радили.

Много је питања, а одговора нема.

Нема ни одговора на питање, зашто су у Србији пензионери монета за поткусуривање и попуњавање рупа. Зашто само у Србији не могу да добију оно што је њихово, што су годинама штедели, а што је неко неовлашћено трошио. Зашто се у Србији и данас на неовлашћен начин газдује имовином пензионера, али и имовином оних који данас уплаћују у ПИО Фонд.

Откад то држава постаде власник наших приватних зарађених пара, власник имовине коју су пензионери изградили, и одлучује о судбини те имовине.

Видели смо у протеклим деценијама да и то може, али на крају, све што је туђе, што је отето - мора да се врати!

Не каже народ џабе - отето - проклето!

И зато вам поручујемо, да ми од наше борбе - не одустајемо.

Разлога за наше организовано деловање има много и зато само заједно у акцији, можемо се надати неком бољитку.

Кључна реч за данас - СОЛИДАРНОСТ!

На почетку овог јубиларног броја, преносимо вам два текста из првог броја Информатора. Само да се подсетимо.

 

---------------------

ИЗ АРХИВЕ

Поштовани чланови и симпатизери, грађани Србије,

Због медијске блокаде какву доживљавамо последњих месеци, што смо активнији све мање медији пишу о нама, одлучили смо да узмемо ствар у своје руке. Зато смо покренули Електронски Информатор Удружења синдиката пензионера Србије, да бисмо вам на кућну адресу достављали информације о томе шта радимо и шта планирамо да радимо.

Оваквим начином комуникације остављамо вам могућност да нам упутите критике, али и предлоге и сугестије које ће нам бити драгоцене, као и да вас благовремено позовемо да учествујете у нашим активностима и да нам својим знањем, стручношћу и искуством помогнете да лакше и брже остваримо заједнички циљ.

Сви знамо да имамо опасног противника, који користи све полуге власти да нас заустави у нашој намери, да на правни начин, поштујући Законе и Устав Републике Србије, повратимо пензије које су нам одузете, то јест смањене. Та блокада институција почиње од ПИО Фонда, то јест умањења пензија без решења о умањењу и без права на жалбу, преко свих државних институција, до Уставног суда Србије који девет месеци - ћути.

Наше активности у том правцу, које досад нису дале значајне резултате, показују нам јасно да живимо у држави у којој Влада Србије не поштује Законе и Устав Републике Србије.

Ми, најстарији грађани Србије, имамо мисију - да будемо најжешћа опозиција свакој власти која се не држи Закона и Устава и да сваку власт натерамо да нам омогући да живимо у правно уређеној држави у којој се зна ред и правила.

Нама је то изузетно важно због нас, због наше деце, због наше унучади, због свих оних година рада које смо уложили у будућност Србије, због садашњости и будућности Србије.

 

Ми морамо то да урадимо

- зато што једино ми то можемо да урадимо!

 

Ми знамо шта хоћемо,

и знамо како  да спроведемо то што хоћемо!

 

Зато вас позивамо да нам се придружите, да нас подржите, јер само солидарно, само заједно можемо одбранити - достојанство и успоставити систем равноправности - у коме ће сви имати подједнаке шансе!

 

ДОСТОЈАНСТВО-РАВНОПРАВНОСТ - СОЛИДАРНОСТ!

 

Београд, 14. 9. 2015. године       Уредништво

 

-----------------------

 

ШТА ЈЕ ДАНАС УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ?

Удружење синдиката пензионера Србије је основано 8. априла 2013. године.

Неки су се и пре нашег оснивања питали: Зашто пензионери оснивају свој синдикат, погрешно мислећи да синдикат треба да оснивају само они који су у радном односу.

Реч синдикат потиче од старогрчке речи "синдикос" која значи "заштитник", "бранитељ", односно "адвокат". С обзиром да у Србији нико више не штити пензионере нити њихова стечена права, ни Савез пензионера као друштвена организација, нити ПУПС као политичка странка, али ни друге партије које у својим програмима говоре о пензионерима - логично је било да се формира Синдикат пензионера, који ће на себе преузети заштиту пензионера у најширем смислу.

Јер, пензионерима се странке и партије обраћају само у предизборним кампањама, после којих никога више није брига за пензионерску популацију.

Дакле, Синдикат пензионера Србије формиран је зато што је био неопходан, а то је урађено по угледу на многе синдикалне централе уевропским земљама које поред бројних струковних синдиката у свом саставу имају и синдикате пензионера.

До сада је УСПС основан у Војводини, Београду и великом броју градова, округа и општина у којима се већ одвија процес индивидуалног учлањавања пензионера.

Поред индивидуалног чланства, УСПС као кровна организација брине и о својим колективним члановима као што су Удружења синдиката пензионера Бродоградилишта Београд, Југословенског речног бродарства, пензионера "Тигра" из Пирота, инвалида пензионера из Шапца и Удружења малих акционара Луке Београд и сличним пензионерским асоцијацијама. Ови наши колективни чланови окупљају око 100.000 пензионера.

Убрзо по оснивањупостали смо колективни члан Савеза самосталних синдиката Србије, члан Регионалног удружења синдиката пензионера, кога сачињавају сличне организације из бивших југословенских република, а чије окупљање подржава и помаже италијански Синдикат пензионера ЦГИЛ.У Бриселу смо 13. маја ове године примљени за редовног члана Европске федерације синдиката пензионера и старијих лица (ФЕРПА).

Наш основни задатак је заштита и унапређење економских, социјалних и материјалних  права, потреба и унапређење права из области инвалидско пензијског и здравственог осигурања пензионера, социјалног старања, социјалне адаптације, интеграције пензионера и борби против свих облика старосне дискриминације.

На више седница наше Скупштине, Председништва, Извршног одбора, на округлим столовима и међународним конференцијама, као и на протестима - разматран је положај пензионера и старијих лица, анаши ставови и захтеви о различитим питањима достављани су влади и надлежним министарствима, Уставном суду, ПИО фонду, Заштитнику грађана и другим институцијама од којих смо, понекад, добијали повратне информације.

Незадовољни што се у Народној Скупштини Србије доносе неуставни закони или измене постојећих закона, најчешће без јавне расправе и по хитном поступку, а којима се отима од пензионера, неколико пута смо се обратили Уставном суду ради покретања поступка за оцену уставности:

1. Закона о привременом начину исплате пензија;

2. члана 155. Закона о пензијском и инвалидском осигурању, а који се односи на већинско учешће државе у управљању Републичким фондом за пензијско и инвалидско осигурање;

3. Закона о извршењу и обезбеђењу, којим се од пензионера, старих лица и грађана Србије отима новац, озакоњеном хајдучијом.

За сада, Уставни суд ћути што нас све више уверава да су ови закони и измене закона - неуставни. Уплашени за своју егзистенцију, судије Уставног суда, полако али сигурно, издају сопствену струку. Тако се подривају државне институције, губи поверење грађана у државу и ствара атмосфера безакоња, хаоса и панике.

Али, наша активност није се исцрпљивала само на апелацијама Уставном суду. На бројним конференцијама за електронске и штампане медије, бурно смо реаговали не само на умањење пензија, него и на поскупљења, било да је у питању електрична енергија, порези, висина станарине, цена грејања и слично. Као што је свима познато, успели смо да својим гласним и образложеним ставовима одложимо драстично поскупљење цена у градском превозу у Београду за 2015. које се односило на лица старија од 65 година.

С обзиром да је материјални и социјални положај пензионера данас на веома ниском нивоу, са тенденцијом даљег погоршања, па уколико се настави оваква политика према пензионерској популацији, можемо очекивати да ће пензије бити све мање и уједначеније, до нивоа уравниловке и социјалне категорије. Због тога УСПС предузима све неопходне активности ради предлагања и доношења мера за побољшање материјалног и социјалног положаја пензионера, успостављање нарушеног система пензијско-инвалидског осигурања и доношење новог Закона о пензијском и инвалидском осигурању у Србији.

Наш волонтерски рад као и структура кадрова који су окупљени око УСПС гарантују да заједно са свим својим индивидуалним и колективнимчлановима можемо да се још боље организујемо и будемо ефикаснији у решавању многих питања која се односе на пензионере и старија лица.

Моћ пензионера можемо да ојачамо само ако смо удружени, ако се организујемо, мобилишемо, и будемо у стању да политичаре позовемо на одговорност како би данашњи неуспели економски модел заменили новим, онаквим који ће свима донети напредак.

Зато и Ви постаните члан

Удружења синдиката пензионера Србије!