ПРВИ ОКТОБАР - МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИХ ОСОБА

 

Старост у Србији - понижени и увређени

Данас, на Међународни дан старих особа, нећемо се бавити анализама и осликавати стање какво јесте. То смо радили претходних месеци и година. Поред бројних анализа, захтева, тужби, жалби, ургенција, организовања протеста и притисака,  нудили смо и решења, као и различите моделе решавања уочених проблема.

 

Одговора, бар позитивних, од стране надлежних институција и појединаца, није било. Бар није било одговора и ставова који би одговарали старијим грађанима и који би помогли у решавању њихових проблема.

 

Остали смо - понижени и увређени!

Данас, на овај светски дан посвећен старијим суграђанима, окрећемо нови лист. Позивамо грађане на јединство и солидарност.  Јединство у проналажењу ургентних  заједничких тачака на које се мора деловати, и солидарност свих старих, старих и младих, пензионера и запослених, запослених и незапослених.

Солидарност - свих!

У заједничком интересу!

 

Зашто су важни - солидарност и јединство?

Зато што проблеми са којима се данас сусрећу грађани који су данас пензионери, сутра ће сачекати оне који су данас у радном односу. Проблеми са којима се данас сусрећу незапослени, већ сутра ће дочекати оне који ће постати технолошки вишак, и придружити се армији незапослених. Проблеми са којима се данас сусрећу пензионери - пољопривредници, већ сутра ће дочекати оне који се данас одлучују да се баве пољопривредом.

 

И тако редом... Сви смо у истом колу.

Покушавајући да парцијално решимо било шта, без солидарности са другима - нећемо уствари решити ништа, а потрошићемо огромну енергију.

Сви смо повезани невидљивим нитима, и ништа нећемо трајно побољшати ако у цео систем не уградимо разумевање, јединство и солидарност.

Морамо бити свесни, да не може пензионерима бити значајно боље, ако на првом месту запосленима не буде значајно боље. Не може ни запосленима бити значајно боље, ако се не промени Закон о раду и друга законска решења, којима би се запослени прогласили - људима - а не јефтином радном снагом.

Докле год капитализам који се спроводи у Србији од дефиниције "либерални капитализам" не буде добио назив "капитализам са људским ликом" или са људским духом, никоме неће бити боље, осим малобројних појединаца, који се богате на туђем раду, јефтином раду.

Зато данас говоримо само о две ствари - солидарност и јединство! Универзални рецепт који траје најмање двеста година, који је у пракси проверен више милиона пута, који кад год се примени, даје успех.

Код нас је солидарност видљива у ратним ситуацијама, у окупацијама, природним катастрофама, а  последњи пример је био недавно, када су старије особе од 65 година биле закључане у својим становима и кућама. Када им је забрањено да излазе било где. Ни у продавницу, пијацу, дом здравља, код деце, да виде унуке, нигде.

Тада смо на делу видели солидарност између млађих и старијих. Млади су тада показали несебичну солидарност, храброст, енергичност. Били су помоћ и подршка старијима, често ризикујући и своје здравље. Били су неуморни и неустрашиви.

Време је да покажемо разумевање једних за друге, да  покажемо разумевање и солидарност једних према другима и јединство у проналажењу решења и решавању проблема, који нас кроз временска раздобља живота, периодично очекују.

Зато, не чекајмо да нас проблеми сачекују у заседама које нам живот прави. Пођимо им у сусрет, наоружани солидарношћу и јединством.

Само две ствари - ЈЕДИНСТВО и СОЛИДАРНОСТ!

И успех наравно!

 

Љубиша Бабић

генерални секретар УСПС