ЗА НАЈСТАРИЈЕ НЕМА ВАКЦИНЕ ПРОТИВ ГРИПА

Од најављених два милиона доза, Србија остала без цепива за најугроженије

ПИШЕ: Милица Раденковић

 

Неиспуњено Вучићево обећање

Подсетимо, током лета председник Србије Александар Вучић рекао је да ће се у Србији вакцинисати два милиона људи против грипа. „Мораћемо да избегнемо судар короне и грипа, што значи да ћемо морати да вакцинишемо више од два милиона људи против грипа. Вакцину ће морати да приме они који раде у војсци, полицији, потом шалтерски службеници, пензионери, деца од три до 12 година и сви хронични болесници. Очекујемо најтежи талас короне око 1. новембра. Пре тога ће већ кренути грип и то морамо да избегнемо по сваку цену, истакао је Вучић у јулу, а пренела је Политика.

Упркос најавама да ће ове године против грипа морати да се вакцинише чак два милиона грађана, овог цепива за старије од 65 година више нема, а када ће бити не зна се. Почетком октобра домови здравља широм Србије почели су вакцинацију против грипа и од тог тренутка до краја прошле недеље потрошено је свих претходно набављених 340.000 доза које је произвела кућа Абботт из Холандије.

Истовремено, домови здравља добили су и Торлакову вакцину, међутим по препорукама она може да се даје само грађанима старости од 18 до 65 година.

Милица Урошевић Николић, председница Удружења за заштиту права изабраних доктора опште медицине, објашњава за Данас да је холандска вакцина у градовима у Србији нестала већ након недељу дана, а у Београду је нема од петка прошле недеље.

– Ми не знамо како да објаснимо најстаријима да вакцине за њих нема. И када нас питају када ће бити, не знамо шта да кажемо – истиче Урошевић Николић.

Према подацима са сајта Јавне набавке, Републички фонд за здравствено осигурање изменио је уговор са добављачем холандских вакцина фирмом Фармалогист, тако да ова компанија достави још 123.135 доза и то до половине децембра. Претходно је договорена набавка 343.920 доза, а укупна цена са изменама уговора сада износи 371 милион динара без ПДВ-а.

Докторка Урошевић Николић истиче да је од почетка интересовање грађана за вакцинацију било велико, али да и поред тога делује невероватно да су утрошене све дозе за две недеље, односно десетак дана. Она истовремено објашњава да по упутству Торлакову вакцину, која је такође дистрибуирана, не могу да приме старији од 65 године, а да остали који је приме морају да буду под једном врстом посебног надзора.

– Имамо упутство да особе које добију вакцину треба да проверимо након недељу дана, што није био случај са овом другом холандском вакцином, каже саговорница Данаса.

Према подацима АЛИМС-а, Торлак је добио сертификат за нешто мало више од 40.000 доза вакцина 16. октобра, док је према ранијим најавама планирано да овај институт произведе 250.000. Поводом производње домаће вакцине појавиле су сумње у јавности, а портал нова.рс објавио је јуче да у су у дому здравља на Лабудовом брду добили упутство да не дају вакцину са Торлака.

– Стигле су (вакцине са Торлака) и таман када је требало да почне заказивање, јавили су нам да прекинемо. До даљег нећемо давати те вакцине из Торлака, чекамо нова обавештења. Ко зна, можда буду и повучене, казали су за нова.рс у Дому здравља на Лабудовом брду.

Правилником о обавезној имунизацији вакцина против грипа је обавезна за старије од 65 година, хроничне болеснике, труднице. Овај правилник донет је током пролећа, а обавезност имунизације значи да је држава дужна да обезбеди потребне количине вакцина за поменуте групе становника, који не морају да плаћају цепиво.

Епидемиолог Зоран Радовановић управо обавезу државе у том погледу види као кључну, напомињући да не можемо говорити о препорученим вакцинама.

– Бесмислено је да се старији од 65 позивају и да им се говори да је препорука да приме вакцину. Она је обавезна, а држава је та која треба да обезбеди довољну количину добрим планирањем, наводи Радовановић. Он је раније у Данасу објавио ауторски текст постављајући питања о Торлаковој вакцини односно износећи сумњу да је овај институт заиста и направио вакцину коју представља као своју. Он каже да је око целог подухвата са Торлака доста непознаница.

– Највећи проблем је тај што они који би морали да имају и да дају одговоре ћуте. Много је тога нелогичног у вези са Торлаковом вакцином, додаје Радовановић.