ВУЧИЋЕВА ПРЕДИЗБОРНА УДВАРАЊА „БАКАМА И ДЕКАМА“

 

Председник туђим новцем купује гласове на изборима

Имам предлог за Александра Вучића, нека овај пут наше новце другачије употреби. Ко гласа нека добије ваучер, па да само они који су гласали добију назад део свог новца. Тако ћемо можда боље сазнати шта мисле разочарани у изборе. А не да купује гласове и да „поклон“ исплатама једнаких износа свим пензионерима квари пензиони систем

 

PIŠE: Милан Р. Ковачевић,

редовни члан Научног друштва економиста Србије

 

 

 Партија уједињених пензионера Србије, ПУПС, има пензионере у имену, па се често њима и удвара. А пензионери, нажалост, и немају репрезентативно удружење. ПУПС „воли“ пензионере, јер они имају 1,7 милиона гласова. Али је неславно баш ПУПС са СНС-ом био део коалиционе власти када је једини пут у нашој историји одлучено да се четири године не исплаћује добар део натпросечних пензија, које су заслужене и одређене важећим решењима о месечној пензији. Тако је пензионерима одузето око 600 милиона евра и више се не помиње враћање те отете имовине, а наставља се реституција имовине коју су одузели други режими. ПУПС се, ето, није сетио да би и тај дуг требало да буде враћен.

 

То узимање од пензионера било је крупно рушење система пензијског осигурања, који се своди на то да се плаћају доприноси да би се заузврат добијала пензија у складу са висином плаћених доприноса и трајањем тог плаћања. Није поштована законом прописана гаранција државе за исплату пензија. Висина месечне пензије се свима одређује по односу плате на коју је обрачунаван допринос и просечне плате. Плаћање доприноса за пензије је врста штедње, која има сврху да старима и инвалидима обезбеди приходе у некој размери са зарадама на које осигураници плаћају допринос. А одузети великом делу пензионера део права и имовине је дискриминаторна отимачина, која не би смела да опстане.

 

Пензије нису, нити смеју бити социјална давања онима који више не могу да раде, а „поклон“ исплате од Вучића једнаких износа свим пензионерима је демагошко кварење пензијског осигурања, које је нажалост отишло код нас дотле да је у једном периоду одлучено да се пензије усклађују како и колико неко, односно он, одлучи да то може буџет поднети. Социјална брига требало би да буде (а нема је) усмерена на оне који немају приходе, били они пензионери, незапослени или други у невољи.

 

Били су и законом одређени и проценти учешћа укупних исплата за пензије и плата у јавном сектору у БДП-у, али су само пензије остале умањене и испод тог лимита, а за јавни сектор се то није поштовало. Пензионерима су само подељене похвале, што су наводно „пристали“ да највише допринесу стабилизацији државних финансија.

 

А онда је на сва звона уведено усклађивање пензија „швајцарском формулом“, што звучи више него што ваља. Речено је да су пензионери то оберучке прихватили, а не зна се да их је ико икад за то питао. Пензије се тако сад усклађују једном годишње за половину раста зарада и половину стопе инфлације. Али, тек кад и једно и друго порасте, тек нередне године и пензионерима припадне „усклађивање“. Њима се придикује о некаквом усклађивању просечних пензија са просечним платама, а статистика бележи да је 2012. просечна пензија биле 55,6 одсто просечне нето плате. Од тада су пензије само заостајале и у 2020. су спале на 46,2 одсто просечне плате. Исти тренд се наставља и у овој години, па је у јануару просечна пензија била 46,6 а већ у мају 45,2 одсто.

 

Али, како се приближавају избори поново се све чешће помињу пензионери. Вучић обећава веће пензије, али не каже како и колико, да би неистина била мања. А председник ПУПС-а је срочио формулу ППП обећавајући поетично да „пензије прате плате“. Увек има оних који не препознају лажна обећања. А и много их је, па добар део тих лажних обећања и прође. Вучић ће опет свим пензионерима, па и другим грађанима, „поклањати“ новац који им је претходно узео. И то сваком исти износ, јер је и свачији глас једнако важан за одржање на власти. А како власт ради и даље ће се сакривати и грешити, али и на сва звона тврдити ход у благостање.

 

Али, ако разгрнемо ту лавину неистина, шта ће се збити? Вучић ће наставити туђим новцима куповати гласове за себе и своју коалицију на власти. Изаћи ће само пола грађана на изборе и он ће од њих скупити велику већину. Она друга половина разуме да ни уставно право сваког грађанина да бира и буде биран у стварности не важи, па и не гласа. Вучић ће именовати одане му људе, који ће бити „изгласани“. А имам предлог за њега, да се прошири и такво „гласање“. Нека овај пут наше новце Вучић другачије употреби. Ко гласа нека добије ваучер, па да само они који су гласали добију назад део свог новца. Тако ћемо можда боље сазнати шта мисле разочарани у наше изборе. А не да купује гласове. Избор би остао лош, али би бар било више бирача.

 

Кркобабићу и његовом ПУПС-у желим да бар једном и испуни обећано. А то му је лако баш његовом формулом „ППП“. Да би заиста пензије пратиле плате нека предложи и постигне да звучна „швајцарска формула“ буде замењена простом одредбом - кад у једном кварталу просечна пензија падне испод 50 одсто просечне плате, да се у наредном пензије повећају за проценат за који су пензије већ пале испод 50 одсто просечне плате. Па, како је просечна пензија у првом кварталу ове година била 46,3 одсто просечне плате, да се за наредни период увећају да би достигле половину просечне зараде.

Пензије су у претходном веку неко време исплаћиване трошећи само део наплаћених доприноса. Сад је неопходна субвенција из других прихода буџета, у чијем стварању учествују и пензионери. Занимљиво је да је у мају 2021. за све исплаћене пензије запослених било довољно новца у наплаћеним доприносима запослених. Чувањем принципа пензијског осигурања, повећава се и поверење у њега. Доприносе наплаћује и пензије исплаћује Фонд за пензијско и инвалидско осигурање, а на његов рад немају утицаја ни пензионери, ни осигураници који плаћају допринос. А са фондовима уопште требају управљати професионалне организације које раде у њихову корист, а не одабрани из власти. Фонд исплаћује поред пензија и много другога, а његова имовина у некретнинама је предата другима. Осигурање пољопривредника није солидно засновано. Све то би требало поправљати и јачати пензијско осигурање. Али, пре тога треба стварати правну демократску државу.