САОПШТЕЊЕ УСПС ПОВОДОМ НОВОГ ИЗВЛАЧЕЊА ПАРА ИЗ ПИО ФОНДА

АДАПТАЦИЈА ИЛИ ПРАЊЕ

 

        Управни одбор РФ ПИО на седници од 22. марта усвојио је План јавних набавки РФ ПИО за 2018. годину којим су предвиђена средства у висини од 168.839.806,62 динара за адаптацију приземља објекта Дирекције.

 

Удружење синдиката пензионера Србије зна да већина од седам чланова Управног одбора ове институције (четири бира влада Србије, једног члана предлаже Удружење послодаваца, а једног Партија уједињених пензионера Србије – ПУПС који фигурира као „представник пензионера“) нити има, нити је икада имала у виду интерес корисника, али је зачуђујуће да себи дозвољавају толику количину бахатости.

 

        Фонд у који смо сви ми, данашњи пензионери, улагали током целе своје каријере, а у који данас улажу данашњи запослени, наводно је у толико лошем стању да је била довођена у питање одрживост читавог пензионог система државе. Тај тако финансијски угрожен фонд сада жели да искористи наш новац да поново реновира део зграде који је обновљен пре три године и за то ће одвојити толика средства да је оправдано запитати се шта све они подразумевају под овом сумњивом адаптацијом.

 

        Ако ова установа данас стоји толико добро, можемо ли бар очекивати да се сад, кад већ није раније, огласи поводом накарадног Закона о привременом начину уређивања пензија и да затражи да се корисницима пензија којима је одузет део пензија, тај део и врати? Или бар да се укине даље отимање?

 

        Удружење синдиката пензионера Србије је већ скретало пажњу јавности да нигде није речено да се новац одузет од пензионера враћа РФ ПИО иако је наводно због лошег стања ове институције закон и донет. Захваљивано нам је од разних субјеката извршне власти на жртви коју смо поднели зарад економског бољитка државе (а не Фонда ПИО).

 

        Кад је саопштено да се Србија извукла из кризе, и од када су почели да нас бомбардују са свих страна информацијама да нам никад није било боље, ми смо очекивали да ће бар тада укинути тај закон. Од тога ништа.

 

        И сад доживљавамо нови ударац на здраву памет и основну људску пристојност. Фонд који наводно грца под баластом превеликог броја пензија које треба да исплати, решио је да улепша своје просторије за ни мање ни више него за скоро милион и по евра!

 

        Има ли краја понижењима којима нас излаже институција чија је једина сврха постојања заштита интереса пензионера, а коју смо ми створили? Или ће, кад заврше са адаптацијом приземља, прећи на следећи спрат?

 

 

 

                                                               Извршни одбор