Пензионери против Вучићеве самовоље

Пензионери против Вучићеве самовоље

 Удружење синдиката пензионера Србије огорчено је и запрепашћено најновијом изјавом  председника Владе Републике Србије Александра Вучића  поводом дозволе ММФ-а да  се „плате и пензије могу повећати“  . Његова изјава  да би „ММФ дозволио да више повећамо плате и пензије него што сам мислио, али ја то нећу. Ето нећу“ ,  говори о непримереној самовољи  и  бахатости првог човека Владе једне европске и демократске државе, Владе  која се залаже за поштовање  европских вредности и декларативно се легитимише као  кандидат за улазак у Европску унију. На жалост , у пракси, како видимо, Србија постаје држава у којој су институције замењене влашћу једног човека  који целом друштву арогантно намеће своју вољу. А то није европски пут.  

Пензионери су посебно погођени делом изјаве у којој премијер Вучић каже да ће  искористити „мањи оквир од дозвољеног за повећање плата и пензија“ , јер је новац потребан за инвестиције и запошљавање младих. Овом изјавом премијер покушава да конфронтира  младу генерацију  и најстарију популацију , што је апсолутно неприхватљиво и нечасно. Заборављајући при том, да огроман број младих који немају посао живи од свесрдне помоћи управо својих очева и дедова и њихових пензија, које су незаконито умањене. У демократском друштву какво Србија жели и мора да буде , овакве и сличне конфронтације између појединих  друштвених група изузетно су опасне и примерене су само тоталитарним режимима у којима један човек одлучује о свему.

УСПС сматра да је Вучићева изјава штетна и погрешна , утолико што се Влада налази у ситуацији да пуни буџет скоро искључиво фискалним захватањима и повећањем разноразних пореза и акциза, чиме све више оптерећује ионако истањене кућне буџете становништва и нејаку привреду, уместо да се окрене оживљавању домаће производње, подизању индустрије, ревитализацији пољопривреде, па и програмима за запошљавање младих , који све више напуштају ову земљу без наде да могу наћи пристојан посао...   Јер, једино тако се могу отварати нова радна места за младе, а не нестанком пензионера као оних који троше паре из државног буџета.

Сваког мислећег човека а посебно пензионере  у овој земљи погађа изјава  премијера  да га не занимају гласачи, односно грађани , јер му је циљ , како каже, да „Србија буде здрава земља“ . Александар Вучић очигледно не зна да данас у Србији по статистичким подацима има скоро 800 хиљада незапослених , а  да , у исто време више од 600 хиљада грађана живи испод границе сиромаштва.

Можда ће оваквим приступом његова популарност у коалицији  на чијем је челу бити учвршћена, али  ће, несумњиво, после оваквих ставова и изјава код највећег броја  грађана  изгубити демократски легитимитет .