НАШ СТАВ

 УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ: РЕАГОВАЊЕ НА ОДЛУКУ        

СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ ДА НЕ ФОРМИРА  АНКЕТНИ ОДБОР

Кога штити председник Владе Србије?

Удружење синдиката пензионера Србије упућује најоштрији протест председници Скупштине Србије, госпођи Маји Гојковић и председнику Владе Србије,господину Александру Вучићу - У Србији у којој је у протеклих 30 година све систематски разарано, пензионери траже истину - како су трошени њихови новци  које су улагали у ПИО Фонд.

- Премијер не дозвољава. - Зашто?

 

            Скоро два месеца, заправо од почетка новембра ове године, трају активности Удружења синдиката пензионера Србије, на иницијативи да се у Скупштини Србије формира анкетни одбор, са циљем да преиспита пословање ПИО Фонда у протеклих двадесет пет година и да се попише   сва имовина Пензионог фонда и тачно утврди чиме све Фонд располаже.

                Пензионери вероватно никад не би пред Народну Скупштину поставили тако крупне и тешке захтеве, као што је формирање анкетног одбора, да нас изјаве представника Владе Србије у последњих годину дана нису толико погодиле, потресле, понизиле, да смо се осетили кривим за све тешкоће Србије, за финансијску кризу, за немаштину, за опљачкане и разорене фабрике, за урушену пољопривреду, за покрадене фондове, за незапосленост, криви што нас има толико а не бар упола мање. Криви што смо живи.

          Сматрамо да нисмо кривци за овако тешку ситуацију у Србији, већ смо обесправљене жртве, неправедно окривљени да нас има толико много да један запослени мора да ради за једног пензионера, питамо се успут ко је крив што је тако мало запослених. Супротстављамо се хтењу Владе Србије да изврши лапот над нама и закључујемо да је истина најбољи и најсигурнији темељ за здраву, напредну, успешну и сигурну Србију.

          У договору са посланицима Скупштине, иницијативу је поднео народни посланик проф.др Јанко Веселиновић – Покрет за преокрет.

            Председница Скупштине госпођа Маја Гојковић, проследила је иницијативу Влади Србије на мишљење, а председник Владе Александар Вучић је пресудио:

            "Предлаже се Народној скупштини да не прихвати предлог одлуке". 

            А сада се поставља логично питање: Зашто је у Србији забрањена истина?

            У мишљењу које је председник Владе Србије послао посланицима Скупштине Србије, на почетку треће стране, изложен је став да је у периоду кризе током деведесетих година из ПИО Фонда новац трошен ненаменски, да је та пракса настављена и касније и да је поред других фактора који су утицали на ликвидност ПИО Фонда, управо то довело до садашњег стања, у коме држава мора из буџета да дотира ПИО Фонду значајну суму да би Фонд био ликвидан.

            И где смо сад? Злоупотреба је било, али не треба да истражујемо где се прелио новац који су милиони људи уплаћивали у ПИО Фонд.

            Да ли се прелио у нечије џепове, да ли је њиме вршена приватизација српских предузећа и финансирани власници крупног капитала, да би свој капитал још мало укрупнили а ПИО Фонд уситнили.

            Искуствено гледано, не постоји много ситуација када се не дозвољава истини да угледа светлост дана. То се најчешће дешава када су актери одређеног догађаја још живи и моћни. Или када и актуелна власт користи исте или сличне методе злоупотребе Фонда и ненаменски троши новац из њега.

            И зато је можда боље све то залити тамом, зацементирати  а можда и уништити вероватно малобројне писане доказе.

            Чему онда прича о борби против корупције, господине Вучићу? Чему прича о борби против свих врста криминала, ако је данас реч ИСТИНА најтежа српска реч?

            Ми протестујемо. Најоштрије.

            Тражимо истину, господине Вучићу.

            Позивамо вас да препоручите народним посланицима у Народној скупштини да формирају анкетни одбор.

            Позивамо вас да пустите баук истине на светлост дана.

            Ако ви то не урадите - ко ће?

            За нас, пензионере, грађане Србије, нема другог пута - само истина!

 

             У Београду, 11. 1. 2016.

                                                                                                                          Извршни одбор УСПС