ОКРУГЛИ СТО 06.06.2016.

 

ПОЗИВАМО  ВАС

у понедељак 6. јуна 2016. године у 10.00 часова

у свечаној - Каменој сали Савеза Самосталних Синдиката Србије,

Дечанска 14, II спрат на

ОКРУГЛИ СТО: СИРОМАШТВО И ДИСКРИМИНАЦИЈА

ПЕНЗИОНЕРА И СТАРИЈИХ ОСОБА У СРБИЈИ

Представљање показатеља из АНКЕТЕ Комитета жена УСПС

Поздравна реч:

10.00  Милорад ВУЈАСИНОВИЋ, председник УСПС

Излагања:

10.05  Мишел ДЕВАШТ, председник европске федерације пензионера и старих особа -                            ФЕРПА:

Националне и европске активности синдиката пензионера

10.20  Доминик ФАБР, председница синдиката пензионера Француске:                               

Губљење самосталности старијих особа, синдикална заштита и активности,  искуство Француске

10.35  Бранислава ЂУРОВИЋ, председница комитета жена УСПС:

Још тежи положај жена

10.40  Проф. др Михајло МИТРОВИЋ:

Насиље над пензионерима и старим лицима

10.45   Др Ђорђе ЛАЈШИЋ:

Анкета УСПС  спроведена под називом "Последице смањења пензија на ваш живот", показује повећану  угроженост и потребу за ефикасним мерама

10.50   Проф. др Наталија ПЕРИШИЋ

Адекватност и одрживост пензионог система у Србији

10.55   Др Драгана ДИМИЋ, социолог

Евалуација у остваривању стратегије старења

11.00    Коментари, питања и одговори

     

 

                                                                             Председник УСПС

                                                                   Милорад Вујасиновић, с.р.

 

 

          У протеклих неколико месеци Комитет жена Удружења синдиката пензионера Србије иницирао је спровођење анонимне анкете међу грађанима  (пензионерима) Србије, како би се прикупиле прве информације да ли постоји и у којој мери се може говорити о угрожености пензионера и старијих особа у Србији. Ако постоје, који су то облици угрожености које старије особе и пензионери трпе.

          Период истраживања обухвата крај 2014. године, заправо време када је на предлог Владе Скупштина Србије донела противуставни Закон о привременом уређивању исплата пензија, па до данас.

          Тешког живота и егзистенцијалне угрожености међу старијом популацијом, као и различитих врста насиља је било и раније, али је  чињеница да се од новембра 2014. године, применом поменутог Закона стање драстично погоршало.

          Анкета је рађена на 1.700 испитаника на територији целе Србије, са посебним фокусом на град Београд, због специфичности живота у великом граду, као што су непостојање баште, воћњака, кокошињца или других средстава којима се може превазићи мањак новчаних средстава.

          Обрада података показала је да су резултати анкете поражавајући за све категорије пензионера и да су најугроженија популација управо они пензионери и старе особе које примају пензију до 25.000 динара,  за коју је премијер Србије рекао да су заштићени, пошто им пензије нису смањене. Ипак, и њих је закачило повећање малопродајних цена хране, грејања, струје, пореза и свега осталог што и остале грађане. Показало се да ни од чега нису заштићени, зато што ни њима није вршено два пута годишње усклађивање пензија, које им је до новембра 2014. године припадало. Таквих пензионера је око милион.

          Друга група су пензионери који су до смањивања пензија били у позицији да су некако преживљавали, али су применом новог Закона о смањењу пензија, а такође истовремено трпећи ударце неумерених поскупљења, доспели у позицију да тешко преживљавају. Морају да се одлуче да ли ће купити храну, лекове, или платити режијске трошкове.  Њих по грубој процени има око 500.000.

          На Трибини ће бити приказани резултати анкете, као и резултати противуставног и економски неодрживог Закона о смањењу пензија. Биће такође дата и стручна мишљења и тумачења добијених резултата, као и предлози како да се из тако тешке ситуације на најлакши начин изађе.

          Такође ће нам бити представљена и драгоцена искуства наших угледних колега из Француске, који ће нам пренети проблеме с којима се тамо сусрећу, као и начине како приступају проблемима и како их решавају.

          Наши економисти ће дати своје виђење финансијског стабилизовања Србије без смањивања плата и пензија, као и начине на које се може у значајној мери побољшати пуњење буџета Србије и постизање самосталности Републичког пензионог фонда и његово пословање без допуне из буџета Србије

 

                                                                                   УСПС за град Београд

                                                                                                Медија тим